Wat betekent de renovatieplicht voor u?

Vanaf 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen de renovatieverplichting voor eengezinswoningen en appartementen. Bent u van plan om in 2023 een woning aan te kopen? Dan is het belangrijk om te weten wat die renovatieplicht precies betekent. In dit artikel geven we u graag meer inzicht in het reilen en zeilen van de renovatieplicht.

Wat houdt de renovatieplicht exact in?

Wie vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met EPC-label E of F, is verplicht om die binnen 5 jaar na aankoop grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Deze renovatieplicht maakt deel uit van het Vlaamse klimaatplan. Bent u nu reeds eigenaar van een woning met EPC-label E of F? Dan is er nog tot 2030 de tijd om het energielabel van uw woning naar minstens score D te brengen.


Hoe weet ik of die woning die ik wil kopen energiezuinig is?

De enige manier om te weten te komen hoe energiezuinig een woning is, is om het energieprestatiecertificaat (EPC) na te kijken. Dit certificaat moet verplicht aanwezig zijn bij de verkoop van een woning en bevat ook labels en aanbevelingen. Zo bent u er zeker van dat u geen kat in een zak koopt. Bent u zelf benieuwd naar de EPC waarde van uw huidige woning? Dan kan u een energieprestatiecertificaat laten opmaken door een energiedeskundige.


Wat gaat mij dat kosten?

Wie van plan is om een huis te kopen, houdt er dus best rekening mee dat er nog budget over is voor renovatie, wanneer het gaat om een energieverslindende woning. De Vlaamse overheid biedt hiervoor verschillende premies aan. Benieuwd of u hier recht op heeft? Meer info kan u vinden op www.premiezoeker.be.


Enkele vaak gestelde vragen

Ik koop een appartement binnen een gebouw met mede-eigendom. Geldt de renovatieverplichting dan ook?

Ja, ook dan is de renovatieplicht van toepassing voor uw appartement, ook als de andere appartementen niet van eigenaar veranderen. Omdat u hier te maken heeft met mede-eigenaars en gemeenschappelijke delen, zal dit een behoorlijke impact hebben. Voor deze renovatie kunnen werken nodig zijn aan delen van het gebouw die eigenschap zijn van de gemeenschap. Deze wettelijk verplichte werken kunnen dan beslist worden met een gewone meerderheid.
Wat dan bij slopen en bij tijdelijke constructies?
Wat binnen de 5 jaar na aankoop wordt gesloopt, moet niet voldoen aan de renovatieverplichting. Door de verplichte minimale eisen in het EBP (energieprestatie en binnenklimaat voor de bouw) zal de heropbouw aan nog strengere eisen moeten voldoen.
Tijdelijke constructies, die minder dan 2 jaar in gebruik worden genomen, moeten niet voldoen aan de renovatieverplichting.
Wat als ik niet voldoe aan de renovatieverplichting?
In dat geval kan de Vlaamse overheid u een geldboete opleggen van €500 tot €200 000. Daarnaast zal er ook een nieuwe termijn opgelegd worden wanneer de aan de renovatieplicht voldaan moet zijn. Doet u vervolgens nog niet aan de verplichting? Dan wordt er opnieuw een geldboete opgelegd en volgt er een nieuwe termijn, tot het vereiste energielabel behaald is.

Heeft u hierover nog vragen of zou u graag weten hoe de renovatieplicht zit voor uw dossier specifiek? Dan helpen onze vastgoedexperts u met veel plezier verder! 

U moet uw aanspreking invullen
U moet uw voornaam invullen
U moet uw naam invullen
U moet uw e-mail invullen
U moet uw telefoonnummer invullen
U moet uw bericht (optioneel) invullen
U moet akkoord gaan met onze privacyvoorwaarden